牛年股票反彈力

自從牛年開始,新經濟股票經歷咗一次大幅度嘅調整,好多都係30%或以上,但係每一次調整都係審視好公司嘅機會,其中一個方法就係睇佢嘅「反彈力」。

反彈力係指一隻股票跌完之後,反彈番跌幅嘅幾多。反彈力越高嘅股票,表示市場更加急住買返佢啲貨(當然assume咗呢個位買貨傾向選擇優質嘅公司)

我自己嘅計法係:(現價 – 牛年低位)/ (牛年第一日 – 牛年低位)

所以反彈跌幅嘅一半就係0.5,反彈晒全部就係1.0。

睇返數據結果,有兩個觀察點:

1)調整30%以上嘅公司,多過九成都係新經濟,大部份都係上年炒到㷫烚烚嘅股票,我將下跌嘅幅度放埋入圖,俾大家參考(留意番,跌30%升返上去係升42%,跌50%升返上去係升100%!)

2)今次嘅反彈主要來自醫藥嗰邊,CRO / 創新藥 / 醫療器械平均反彈咗一半、醫療嘅醫院反彈得更加犀利!IT同消費除咗一隻半隻,相對上弱好多

嚟緊就嚟踏入五月,市場會開始慢慢講收水嘅問題,會唔會造成環球risk off所以sell in May,定係資金會留返啲去中國?呢一刻我都唔係好肯定,唯一可以做就係揸住一啲相對強勢,自己覺得舒服嘅股票。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: