「反彈力」越高,調整幅度越低

話說星期四嘅時候問咗大家,如果要買股票,會選擇反彈力高,希望佢繼續跑贏;定係摶反彈力低,希望佢追落後。好多人都積極留言,差唔多清一色都係選擇反彈力高嘅股票,咁啱星期五大跌578點,正正係體驗防守力嘅時候!

根據我哋嘅推論,反彈力高嘅股票/行業,理論上係呢排比較多人偏好,所以唔單止升嘅時候應該比其他多,跌嘅時候應該比其他小。(如果升又多、跌又多,咁即係高beta姐,唔關市場偏好事)

睇吓結果,又真係關事喎⋯

  • 醫療/CRO/醫療器械/創新藥呢啲高反彈力嘅行業,平均都係跌1%左右,仲要小過大市(醫療器械仲要逆市上升添⋯)
  • 教育/IT/汽車呢啲反彈力低嘅行業,平均都跌多過大市

嚟緊正式踏入五窮月,大家個倉位準備好未?

有關「反彈力」係乜嘢,可以睇返之前嘅文章:

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: