思考題:Fundamental變成Catalyst?

望住啲傳統收息股(2,3,6嗰啲),同埋原材料嘅升法,我開始思考緊一個問題:大家睇緊嘅基本因素,其實係咪從Fundamental變成Catalyst?

一個俾資金睇清楚銀紙貶值先係主線嘅Catalyst?舉個例:當銀紙印咗10倍,咁理論上所有資產都要升10倍(唔單只係新經濟,甚至係樓、收息股、銅、或者你食緊嘅麵包),但係次序有先後(因為錢係唔會等待,有機會就會一齊衝入去同一樣嘢)。上一年我哋見到新經濟因為「低息+疫症」可能升咗20倍,有冇機會Fundamental嘅因素推到10倍,但加上Catalyst令到資金集中,推到20倍?而家熱情散去,去番10倍(which is 合理價,我唔排除之後甚至有discount)。

近排到咗原材料大升,Supply Shock係基本因素,但亦都有可能係Catalyst,令到資金匯聚,發現原材料價格係印銀紙嘅背景下,即使同樣嘅supply/demand已經有改變左嘅equilibrium price?以前經濟學睇supply demand,價錢變化係因為supply同demand郁嚟郁去,但係而家係supply/demand郁嘅時候,大家先留意到價格嗰條axis嘅unit因為印銀紙變哂樣!?

近排環球嘅樓價升得好急,其實都可以想像到:印咗出嚟嘅錢最快當然入股市,炒完一輪之後risk reward冇咁靚,就會轉場去其他流動性較低嘅資產,所以三月嘅時候都整咗個樓市股價圖,問吓大家認為方向如何,因為有view嘅朋友都需要做定相應嘅部署。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: