近排都係休息狀態

先講吓近排嘅操作:其實成個幾星期完全冇出過文,大家都估到弩飛最近冇乜操作,繼續揸住10%貨仔(A股ETF,少少A股,少少收息股)當參與下,感受下市場氣氛。

其實自從今年3月4號寫完「進入清晰嘅混沌期」開始,我已經從Long Fund轉為Project Base,所以大家都一段時間冇見過我寫倉位係幾多。Long fund嘅意思係要好似一隻基金,持有一定倉位嘅股票,唔會因為波動而清倉,適合牛市;而Project Base係指每一次買入都係獨立嘅project,每一下進場都要準備定隨時離開,適合牛皮市同熊市。

其實近排都有炒一轉新經濟嘅,最盡都去到50%倉位,主要跟返上一篇講「反彈力」嘅方法去買,集中喺醫藥股(美團供股都有搏一搏),升咗十個八個percent就止賺。但係其實呢種火中取栗嘅玩法,一嚟注碼唔會大,二嚟風險又高,其實都係貪過癮,少玩為妙。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: