加密貨幣「反彈力」

話說上次新經濟大跌完之後,透過用「反彈力」嘅方法,搵到醫藥行業嘅防守力係最強,所以近排加密貨幣大跌,我喺度諗可唔可以用同樣嘅方法,搵邊一隻加密貨幣相對強勢呢?

我根據朋友嘅建議,用咗Coinmarketcap嘅數據去計,「下跌幅度」係指今次大跌由短期高位跌咗幾多,「反彈力」係指近排收復左跌幅嘅幾多percent。(圖一)

睇完數據之後,留意到「下跌幅度」同「反彈力」係有反面關係(圖二):跌得越少、反彈得越高;跌得越多、反彈力越低,簡單啲來講就係強者越強、弱者越弱。

總括來講,其實我冇乜insight,主要都係靠身邊炒到風生水起嘅朋友帶路,睇Calvin 同埋虎哥嘅分析。

今次拎啲數據出嚟希望大家一齊研究吓!大家有咩諗法?

「下跌幅度」同「反彈力」係有反面關係(圖二)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: