搏一轉內地券商

由上個月開始,弩飛一直都睇好A股,所以即使低倉位,都一直揸住3隻A股ETF(3147,2822,3188),亦都係4月23日寫咗篇文「A股 > H股 > 美股」,到咗而家A股指數平均升緊5-10%,而港股仲係跌緊(見圖一),美國上市嘅中概股表現亦都麻麻哋。

而今日,A股仲有發力嘅情況:

  • 今日北向資金流向創新高,入咗成200億(圖二)
  • 人民幣破頂,去返2018年高位(圖三)
今日北向資金流向創新高,入咗成200億(圖二)

令我諗返起2020年7月初嘅情況,當時A股同樣破位向上,所以為咗增加beta,我哋大大力加咗好多內證內險內房,後來獲得單日最高升幅。

今次嘅市場熱度冇當時咁犀利,但係睇返內證內險估值同埋A股突破情況就有啲相似,所以由尋日開始,我哋將個倉位打上去60%,主要用A股ETF同埋內股證券(同埋今次用埋A股嘅證券,上次佢哋升得多啲,跌得慢啲)

暫時趨勢都唔錯,全部都係好硬嘅陽燭收市,依家最緊要睇埋調整嘅時候嘅情況,去決定會唔會投放最後一筆資金。(呢個係「特斯拉閥」嘅諗法,我係本新書嘅第4.4章有詳細嘅解說)

人民幣破頂,去返2018年高位(圖三)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: