資訊科技個餅相對醫藥增長得唔夠快(下集)

本來諗住偷懶,側側膊唔多覺唔寫埋後面嘅醫藥板塊,結果尋晚有讀者同我分享佢對醫療板塊嘅睇法,又鼓勵我繼續寫,咁就寫多少少啦!

其實醫藥基本面嘅嘢,都不外乎1)醫藥係10年最多10倍股的行業,2)人口老年化 + 收入增加 -> 更多錢用落改善自己健康,3)雖然政府唔希望企業賺到盡,透過帶量採購令普通老百姓有藥食,但係有質素嘅創新藥/醫療儀器,可以賣去外國(好多龍頭都做到)。簡單來講,就係個餅仲增長緊,而長線資金仍然繼續部署:

就以金斯瑞(1548)為例,佢嘅非全資附屬公司傳奇生物嘅CAR-T做得唔錯,但係相比起單抗、ADC、雙抗,佢應該有排都未commercialize到,所以如果要買都等多幾年先啦(利申:$10覺得risk return幾靚,入咗貨之後$15就走咗,因為未有conviction),結果近排高瓴已經入股⋯ 本來諗住跟蹤多一段時間先真正出手,結果就算我想等吓,較長線思維嘅資金都唔等啦⋯

近排同醫生朋友食飯,我同佢講你知唔知有一隻海吉亞(6078),做三四線城市嘅放射治療中心同埋起醫院,好符合國情,你有冇諗法?佢話原來有唔少內地人落嚟香港醫癌症,佢睇返國內嘅癌症治療記錄,發現佢哋用真係好outdated嘅方法:例如醫鼻咽癌,香港至少都有個3D scan,但佢哋仲係用緊2D(香港已經冇人用,因為完全唔得),治療效果差太多,有太多進步嘅空間。所以其實喺講到PD-1、HER2,ADC之前,相比起資訊科技已經一人一部手機,醫療行業嘅基本治療方案其實已經好多增長空間。

利申:金斯瑞(1548)同埋海吉亞(6078)都係起飛前曾經擁有⋯

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: