教科書嘅例子(下):基石藥業(2616)

其實本來上個星期已經寫好咗篇文,諗住喺基石突破上市高位之前出文,但係成個星期都唔得閒,拖下拖下而家先出,講聲唔好意思先⋯

以技術嘅角度黎睇,我係《發掘超強港股》第4.5章入面提到突破上市高位買入係有70%持續向上嘅機會(最好配合埋高成交)。背後嘅諗法係上市高位係反映咗公司上市時市場對佢嘅憧憬,而突破上市高位所表達係大家憧憬嘅情況成功咗,而基石嘅情況正正係書入面嘅「情況二」。圖一見到基石嘅上市高位係~$17,啱啱配合大成交突破左(黃色箭嘴)

至於點解會留意到基石開始爆發,係因為佢「陽盛陰衰」嘅情況非常明顯,比我嘅程式篩選左出嚟,所以我即刻盡快分析番佢嘅基本面。圖二見到好明顯嘅「陽盛」(紅色箭嘴)同埋「陰衰」(藍色箭嘴),詳細嘅formula同使用方法可以喺本書嘅第4.4章搵到

雖然本來我唔會急住買,但係呢個情況令我諗起康方(9926)同康寧(9966)係催化劑嘅影響之下,平均成交量大升,「陽盛陰衰」變得明顯,突破上市高位⋯ The storyline looks the same!

圖三:康方(9926)突破高位
圖四:康寧(9966)突破高位

所以,雖然未完全研究充足基石係成個行業嘅競爭格局,都決定入咗啲先⋯ 希望各位高手指點下、交流吓睇法!

圖二見到好明顯嘅「陽盛」(紅色箭嘴)同埋「陰衰」(藍色箭嘴),詳細嘅formula同使用方法可以喺本書嘅第4.4章搵到
圖三:康方(9926)突破高位
圖四:康寧(9966)突破高位

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: