繼續坐A股+醫療、分享吓愛帝宮

近排嘅操作冇乜改變,主要都係繼續坐A股ETF(3147、3188、2822),A股(比較多恩捷、隆基)同埋醫療板塊。之前諗住短炒嘅內地證券,平手走咗等月尾再決定(我本來諗住A股升+人民幣升 -> 想透過內地證券加beta)。同埋ATM我啱啱各入咗一注,因為之前二月份放晒之後,一直冇掂過,去到現時嘅估值水平,唔想過分underweight資訊科技(騰訊注碼高少少,因為確定性較高、同埋政治較正確)

近排有三孩政策出台,炒咗一轉愛帝宮(286),係富L/窮S戒窮進化筆記好耐以前推介俾我嘅股票,佢係國內月子中心嘅龍頭,我都有親身去參觀下,其實真係幾正:

▸ 沖涼係會花灑直接出薑水,唔使每次分開慢慢煲
▸ 有隨時ready嘅中醫師,因應媽媽嘅體質,每餐加入合適嘅中藥
▸ 有一個好大嘅綜合嬰兒照顧中心,嬰兒大部份時間都係姑娘照顧,媽媽有更多時間可以休息,同埋周圍都非常乾淨
▸ 照顧嬰兒嘅儀器非常充足,有太陽燈、BB游水池等,有黃膽嘅小朋友唔需要出出入入醫院

總括來講,我覺得真係五星級嘅服務,但係價錢真係有啲貴⋯(利申:愛帝宮已經走咗,因為覺得三孩政策到有effect仲有一段距離)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: