非常感謝Calvin嘅推薦序!

蔡嘉民 Calvin係我非常欣賞嘅程式交易高手,一開始我係透過Facebook了解到Calvin嘅操作方法,佢所用嘅策略嘅種類多不勝數!同埋望住佢嘅對沖基金條Equity Curve嘅Sharpe同埋回報率,不敢拍案叫絕!之後咁啱喺CUHK嘅Quantitative Finance Conference撞到,吹左兩句之後已經覺得好好傾,亦都令我非常欣賞佢嘅魄力同埋生意頭腦!

最近同Calvin傾偈嘅時候,佢曾經問我:「你係點樣揀寫推薦序嘅人?」。其實我真係有諗過,我認為《發掘超強港股》入面包含咗三個主要嘅元素,分別係金融基礎理論、增長型投資法、程式交易,而我所搵嘅推薦人分別係各個元素對我影響最深遠嘅朋友。唔使諗,Calvin當然係程式交易嘅代表 🤣🤣

喺本書嘅第二章入邊,詳細交代左「趨勢樣板指數」同埋「相對強度評等」背後嘅概念、計算方法、編程方法、結果分析同應用,但係都只係佔咗程式交易嘅一小部份。如果讀者想清楚了解程式交易由頭到尾嘅成個flow,我都強烈建議大家參考Calvin嘅兩部著作:《程式交易理論與實踐》同埋《程式交易快穩準》,你會發現要獲得優秀嘅策略同程式,從制定策略、判斷策略表現、優化策略,到如何使用系統,入面涉及大量嘅知識。

最後,多謝Calvin嘅whiskey,亦都多謝你upgrade兩本書做簽名版!下次有poker局一定叫埋你!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: