非常感謝Larry嘅推薦序!

每次同洪龍荃 Larry Hung傾偈談論投資嘅時候,佢都比到我一種好穩陣、同埋淡定嘅感覺。哩種氣場嘅背後相信係透過巨量嘅研究同埋豐富嘅實戰經驗,先會散發出嚟! 🤣

當幾個月前進入牛年之後,我認為市場進入咗「清晰嘅混沌期」,當時我嘅投資方法嘅對策就係從「Long Fund」轉去「Project Base」,用hit and run方法去操作。其實我心目中仲有另外一個方法,就係集中投資最優質嘅股票,但係當中對研究嘅要求比上年更為嚴謹同精準。

正如書入邊所講,每一個投資方法都有佢嘅利弊,重點係搵一套最適合自己性格嘅方法。而Larry同佢嘅團隊就係將中長線思維嘅增長型投資法推到去極致,同時非常清楚自己「死門」嘅位喺邊度,因此長期持續地做到攻守兼備。所以我都決定將一部份資金交俾「中原博立」管理,對佢哋嘅投資方法投下信心嘅一票。

讀者可能留意到,由於篇幅有限,我喺第三章所覆蓋有關基本分析嘅題目(例如行業分析,估值方法,催化劑),比較一步到位,少咗中間嘅推論過程。我強烈建議大家睇吓Larry同拍檔Michael寫嘅《瞄準新世代增長股》,裏面非常詳細咁從基本面嘅角度帶出新經濟增長股嘅思考過程,我都好仔細咁睇咗好多次!

最後,再次感謝Larry嘅推薦,同埋將我手頭上本《瞄準新世代增長股》變成左簽名板啦!🤩

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: