書展小記(一):拜見小金人

其實自從好耐之前睇過一篇蔡金強(Oscar Choi,人尊稱為小金人)寫房地產嘅投資心法(搵主題、估值方法、流動性嘅關係等),背後嘅邏輯非常有深度,再加埋佢幽默嘅講嘢方法,所以長期留意佢嘅報告同埋評論,係一個我非常敬仰嘅前輩!(之後開始跟住佢嘅思維去投資內房嘅股票,係過往幾個樓市周期都有唔錯嘅進帳)所以當我係天窗嘅網站見到小金人嘅新書同簽名會之後,心情非常興奮,有機會見到「偶像」!

本來諗住做一個普通嘅小粉絲,但係非常感謝天窗嘅同事介紹我比小金人,等我有機會同佢傾吓計,其中有兩個topic印象最深刻:

1)知識面要寬闊小金人提到佢本書幾萬字,其實只係用咗四日就寫完(我本書前後寫咗六個月⋯),至於點解可以喺咁短時間寫咁多嘢,佢認為投資嘅人需要有非常寬闊嘅知識面,當唔同嘅範疇cross link埋一齊嘅時候,腦裏就會浮現大量嘅insights。

2)回饋老人家小金人亦都提到,近排做咗幾次為老人家籌款嘅慈善演講,尤其係無屋企人照顧同腦退化嘅老人家。我都非常認同呢個睇法,當我哋係股市炒炒賣賣,受惠於科技發展,我諗翻起近排喺大家樂食嘢,見到有唔少老人家喺度填紙,而唔識用app黎填表,突然醒覺科技發展並唔係平均受益每一個人。

權益披露:筆者持有一本簽咗名嘅《順流逆流—投資心法》,不會隨時買入沽出

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: