金融戰嘅猜想

呢段時間:美股強、A股強,港股獨弱。
市場對港股弱勢主要有以下嘅基本睇法:
1)資金流動性不足(本地資金只係佔13%,短期唔夠錢炒上去);
2)香港嘅monetary policy跟美股,所以相對A股有收水風險;
3)受打壓嘅係香港指數權重較高嘅行業,所以影響整體情緒
我同意呢啲因素帶來嘅負面影響,但認為只可以解釋一部份股價調整嘅原因,而非向下突破嘅情況,so there must be something more than that!

我喺「判斷出錯,點算?」一文提到:「而家我心入邊開始諗緊第二個storyline,由於同政治野有關,所以唔方便喺呢度寫太多,但係香港身為中美夾住嘅二線市場,我擔心嚟緊嘅走勢會唔會同2018年有相似嘅地方」。當中曾經提過今年嘅走勢有可能係2018年嘅翻版,看似係巧合,但係背後嘅原因有相似嘅地方。

之前都提到,當我六月尾入科技股嘅時候,我嘅conviction係政府需要做嘅打壓措施已經差唔多,當時嘅估值亦都相當合理,可以做一個中長線嘅部署。但過咗一陣之後放返晒貨,唔單止因為技術面出事,主要因為政府嘅打壓嘅力度開始「入肉」,滴滴係第一個較為清楚啲嘅例子,教育行業係第二個。而我認為呢種「入肉」嘅力度係非必要嘅(例如2019年政府限制遊戲發行,主要都係唔想小朋友沉迷,但係唔會毁滅成個行業),除非有另外嘅誘因,而暫時諗到嘅係「將中概股回流所引發嘅金融戰」。

特朗普之前要求制裁中資股同埋中概股退市,短期可以影響股價,但長期不合乎經濟利益。以中國嘅立場,佢由day one開始都唔係太想優質嘅公司去美國上市(瑞幸咖啡當然冇所謂,上海朋友笑稱係美國人請我哋飲咖啡),優質中概股透過VIE架構喺海外上市,避開中國對外國投資嘅限制,再將係中國賺到嘅錢交俾持股嘅外國投資者,並唔係中國希望見到嘅情況。相信特朗普都知道優質嘅中概股有呢個特性,所以以前所制裁嘅公司都係比較差嘅國企,而唔想影響幫美國資金賺緊錢嘅優質中概股。因此,中美金融脫鈎,對美國長遠來講其實係弊多於利。

當成個世界嘅股票市場喺無限QE嘅影響下變得越嚟越唔穩定,美國同中國對股市分別採取唔同嘅策略:美國不停托上去,中國唔介意中短期「壓彈弓」,其實冇對錯,只係大家嘅策略周期有分別。

今次同2018年相似嘅地方係由於中美之間嘅磨擦,導致某部份嘅中國股票受到下行壓力(上次喺美國貿易上嘅壓力、今次係中國監管上嘅壓力)。但今次金融戰同上次貿易戰最大嘅分別:上次係美方做主動,中方係防守;今次係中方做主動,睇一睇美方點樣反應。但係由於今次外資持倉嘅中國企業會係戰場主軸,而呢一類公司有大量喺香港上市,所以可以解釋到香港市場點解相對美股同A股特別弱(美股同A股都有一部份自己本地資金持倉嘅本地公司,所以整體市場影響冇咁大)。但係可以放心嘅係,雖然中方嘅打壓強勁,但係亦都留有後路,例如係打壓滴滴嘅同時,會遇到「中國據悉考慮在數據安全審查中豁免赴香港上市的公司」嘅情況。

最後,講一講近排嘅操作,嚟緊嘅判斷係港股同中概股繼續相對美股同A股弱勢,所以除咗之前揸住30%倉位嘅A股股票同指數之外,係恆指反彈到28000嘅時候(即係上個星期),加多左唔少7500(兩倍逆向恆指ETF)。仲記得2018年嘅時候,我空倉過咗個跌市,但我之後係咁同自己講:「如果俾我再次遇到2018年情況,我一定買重7500」,而今次我係迫自己進行呢個execution。睇返果年嘅情況,中間好輕易會有反彈千幾點嘅時間,所以星期四即使升500點,7500被夾,但由於conviction比較強,坐得比較穩(咁當然因為成交唔夠多,強勢momentum股轉弱,弱勢股大反彈,所以唔係好擔心,而且同Trade With Rain 港股美股投資飲緊啤酒,冇extra再加倉7500)。

最最後,上次韓國仔嘅Archegos係科網股嘅調整下,受到咁強烈嘅虧損,燒親幾間投行,呢轉教育股+中概股嘅衝擊,會唔會又引發另一輪嘅激烈虧損?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: