大跌審視好股票

每次跌市都係審視股票強弱嘅機會,因為可以睇到有持貨能力嘅資金會係反彈嘅時候率先買入乜嘢股票。

「反彈力」嘅計算方法係(收市價 – 全日低位)/ (昨日收市價 – 全日低位),目標係睇下午嘅反彈佔咗全日跌幅嘅佔比。簡單來講,例如今日大市最多跌1000點,然後反彈左200點(收跌800點),大市嘅「反彈力」就係200/1000 = 0.2。如果你手頭上嘅股票嘅「反彈力」大過0.2,其實已經跑贏大市。

「反彈力」嘅數值當然越高越好,所以我攞咗0.8以上嘅股票出嚟睇,表示大部份嘅跌幅都差唔多修復到(對於一啲今日完全冇跌過嘅股票,理論上「反彈力」係無限,但係我將佢設定為1.0)。

結果顯示,跟前文「沽清價值股,以醫藥股進攻」嘅推斷相似,若果有反彈,醫藥會係強勁嘅板塊。所以對於主要揸住醫藥股嘅我,雖然今日大跌市,都非常幸運PnL獲得正數(主要都係1801嘅功勞,同埋其實我得兩成貨)。剩低嘅強勢板塊,分別包括電力、新能源,而澳門賭業雖然上榜,相信只係超弱勢反彈,並非強勢板塊。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: