拳擊與投資

弗洛伊德·梅威瑟(前職業拳擊運動員,擁有五個世界冠軍,50場不敗紀錄)曾經提到拳擊運動嘅精髓係「Hit and not get hit」。聽落好似山係石頭海係水嘅道理,但係實行起上嚟並唔簡單:假設兩個體能完全相同嘅選手,係完全冇策略嘅情況下,打中對手同俾人打中嘅機會率其實都係五十五十,唔會有一面倒打到人又唔俾人打中嘅情況。

要改變呢個賠率,令到自己打中嘅機會率提升,同時減低被打中嘅機會,除咗加強身體質素,主要都係靠策略思維。我留意到策略通常有兩種:1)攞分贏比賽,2)KO對手結束比賽。雖然兩個結果都係贏,而兩種打法嘅目標同受壓程度唔同,我亦係當中睇到投資嘅概念。

1)攞分贏比賽
通常保持適當嘅距離,對手攻擊嘅時候作出閃避,亦係對手攻擊時失身位進行反擊攞分,增加打中相對被打中嘅機會率。投資上,做短期嘅投機者都係用呢個概念:選擇一個低風險嘅入場位,設定好止蝕位,保持紀律。錯方向(被對手攻擊)就盡快止蝕,啱方向就止賺或者放風箏等盈利滾落去。

2)KO對手結束比賽
將距離盡量拉近,甚至不介意被適量打中,但攻擊時的力度巨大而且位置準確,對對手造成嚴重傷害。投資上,做長期嘅投機者都係用呢個概念:如何係短期挨價嘅情況下(被對手打中),睇清楚公司嘅價值(攻擊位置),而且投入合適注碼,從而獲取「全壘打」嘅回報。當中嘅技巧同心理質素都比第一種打法要求更多,控制「重擊」與「被打」之間嘅平衡,而我認為「承受多少痛楚」係成個策略嘅關鍵。

至於邊一種打法好啲,其實都係睇投資者本人嘅能力圈,同埋當下市況決定:若果投資者比較risk averse或者鍾意技術分析,第一種打法比較適合,反之亦然;至於市況,牛皮市、熊市適合第一種打法,牛市適合第二種;資金大小、資金來源亦都影響合適嘅打法。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: