這是最好的時代,也是最壞的時代

話說尋日朋友同我講,佢有朋友轉工,所以一lot買咗幾百萬股票(因為而家買嘅話唔使過compliance),諗住下次轉工(可能幾年後)先再review。聽起上嚟好似好瘋狂,但係佢嘅情況就好似巴菲特所講 ”Buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years”。的確,現時嘅估值水平,加上市面上充斥着大量嘅負面因素,正如洪龍荃 Larry Hung引述高盛嘅研究,指未來一兩年獲得正回報相信係大概率嘅事。因此,以中長線嘅角度黎睇,而家的確係非常好嘅投資時間。

但係錢邊有咁容易賺,當大市跌到低位嘅時候,永遠都有好多原因令到投資者唔夠膽入市。而嚟緊幾個月,用一個短期嘅角度黎睇,我哋將會面對最壞嘅投資時間。若果你認為之前幾個月非常難炒,你會發現之後未來幾個月將會更加難炒:大趨勢唔會好似之前幾個月明顯向下,你會見到大量嘅gap up同gap down嘅情況,三日內大升大跌1000-1500點變得常見,momentum trading同reversal trading之間變得更模糊。

對於機構投資者,呢個係逐步入貨同坐貨嘅時間;對於普通投資者,係出方向之前,有機會輸掉唔單只係金錢,而係信心。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: