建立趨勢篩選模型

話說近排大巿不宜炒作(e.g. 今朝科技股一開市升4-5%,到收市跌1-2%,講真真係唔撈得幾多次底,好容易將過往幾個月嘅盈利輸返出去),所以路飛近排都係睇書同埋休息為主。

近排返睇緊一本舊書「走進我的交易室」(Come Into My Trading Room by Dr Alexander Elder),入邊睇到一個「三螢幕」嘅系統,覺得幾有用,所以決定用彭博近排新出嘅技術分析language(i.e. BTH/BTP/BQL)寫下程式,整咗兩日,今日終於完成咗!

簡單來講,呢個程式係睇一隻股票嘅趨勢,跟住數量化咗佢,目的係第時我唔需要每隻股票逐張圖慢慢睇,淨係幾個數字就可以概括成個情況,就可以容易篩選,同埋仲會自動提醒我趨勢嘅情況(BTP係每秒都可以自動更新!)

程式入面嘅結構就唔多講啦(可能遲啲係luffyinvesting.com先寫返詳細情況),但係佢睇完一幅股價圖之後,就會判斷佢係上升趨勢定係下降趨勢,跟住再分類個趨勢係增強緊,定係減弱緊,或者係開始反轉,圖一就係入面嘅logic tree。其實我係程式入邊加埋判斷「中期停頓位」同埋「轉勢確定位」,呢個遲啲有用先講啦。

跟住我將香港股票最大嗰1000間上市公司放入個程式run,結果都好清楚:八成股票上升趨勢,兩成股票下降趨勢;但係上升趨勢入邊都有多個一半係開始轉差;而係下降趨勢入邊有一啲公司已經跌到七七八八,有少少轉勢嘅跡象?(例如國泰)

有一則關於 建立趨勢篩選模型 的留言

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: