對疫症的新假設

現時市場嘅基本諗法:由於疫症影響經濟嘅基本面,喺大水灌溉嘅前提下,資金會追逐具增長/能見度高嘅新經濟股。大家預期隨着疫苗推出嘅機會率越高,環球回復「正常」嘅情況越接近,資金會由高估值嘅新經濟股流返去舊經濟股做返估值修補。(大部份投行嘅客戶都問緊呢個value / growth bifurcation嘅問題)

但係若果我哋假設「疫苗不能解決問題」,咁我哋而家面對緊乜嘢情況?首先,新經濟股嘅估值已經拉得好盡,差唔多92 percentile,睇返以前嘅數據係1994/ 2000/ 2007嗰啲泡沫年份先見到嘅估值,頭兩成最貴嘅股票已經係20年來嘅估值高位,而呢個估值喺未來6至12個月大部份機會都係負回報。

第二,好多國家已經用咗大量嘅monetary同埋fiscal policy去頂住個經濟,剩低嘅彈藥所余無幾(e.g. 美國唔單止用咗無限QE,Fed仲要將目標通脹率用average去計),如果而家先發現今次疫症其實係馬拉松,而唔係短跑,咁仲有冇力跑落去?

第三,而家最根本嘅經濟情況比三月時更加差,當各國嘅政府停止救濟嘅情況下,真實嘅基本面(失業率/銀行壞帳/公司倒閉 etc)就會現形。近排歐洲嗰邊嘅疫情情況再次反彈,特別係英國同埋荷蘭,所以會令投資者開始問:What if 會繼續有三四五六波?很多國家已經不能再lock-down了⋯

基於以上假設所引伸嘅情況,我哋繼續認為整體香港股票市場嘅值博率比較低(唔等於唔會反彈嘅),所以維持住兩成持倉(都係太陽能同埋一啲游擊嘅倉位)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: