VCP辨認程式結果

話說今日喺度整緊VCP嘅辨認程式,問Bloomberg有冇Pattern Recognition嘅程式係入邊,佢哋話冇,亦都冇人問過。咁無辦法啦,唯有自己整⋯

跟住上網睇,發現Pattern Recognition要用到Machine Learning,咁我又未去到咁高深,所以諗吓有冇其他方法。突然之間諗返起有本書叫「走進我的交易室」(Come Into My Trading Room – Dr Alexander Elder),佢入面有個「三螢幕系統」,其中一個系統係用周線圖做根本,而我覺得佢可以用嚟解決我現時嘅問題。

整左大半日,OK喎,雖然有少少white noise,但係佢大致上都搵晒我要搵嘅「調整」。下一步,我諗只要搵喺投行做algo嘅果位朋友睇一睇就搞得掂。

Anyways,整完個程式梗係要用佢嚟試一試,好快就比我搵到思摩爾(6969)。都差唔多一段時間冇睇過呢隻股票,睇一睇佢嘅technical,真係不得了,完全就係VCP:

1)過往三個月進行左四次收縮(26%,23%,13%,8%)
2)第一個收縮係20-35%以內
3)最後一個收縮係10%以內
4)突破位伴隨着大成交
5)一直處於價升量升,價跌量跌嘅狀態
6)由於佢上市冇耐,所以用唔到「趨勢樣板」,但係至少佢都係上升軋

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: