買入制裁股

話說研究緊萬國數據(9698)嘅時候,突然見到一行紅色字「NYSE says no longer plans to delist China telco giants」(因為係突發新聞,所以會用紅色字),跟住望到三隻電訊股由負轉正,二話不說即刻買入足夠嘅中國聯通(762)先再睇詳細嘅情況。

其實我一直都搵緊買中資電訊股嘅機會,等緊嘅只係一個催化劑,因為係冇催化劑嘅情況下,佢完全就好似一個價值陷阱(value trap),原本諗住等佢出業績可以喺催化劑,但係呢個資訊做催化劑更好,因為有機會的被動資金夾硬買返貨。

如果睇基本面,其實真係抵博:

1)季度增長係15個季度之中最快嘅

2)估值低到離晒譜,如果睇返亞太區嘅Telco,當EV/EBITDA跌到3x嘅時候可以賭命買,但係而家跌到1.5x,我睇過某投行嘅Telco Investment Portfolio,佢差唔多將所有錢放晒落去中資Telco,話今次唔中嘅話就應該有career risk

3)由於IT之前做得太好,而政府開始打擊佢哋,相反Telco之前嘅售價有限制,而近排再冇繼續講限制售價,令到有buy-side/sell -side開始諗政府會唔會將一部份GDP由IT撥返比Telco

4)On the ground study:好似話而家冇晒啲平嘅4G plan

Anyways,我行咗第一步,睇吓今晚美國投資者對中資電訊股點樣反應

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: