近期較重倉嘅行業:重型機械 & 內銀

喺上個星期一嘅文章《最後逃生門?加倉到四成》提到我入咗唔同行業嘅貨,去感受一下唔同行業龍頭嘅「特斯拉閥」嘅情況。由於買入價比較低,所以反彈之後平均都有10%嘅升幅(百濟神州比較誇張,有20%),但係有唔少行業後繼不勁,只有少數仍然有上升動力,所以決定集中加倉係兩個行業,將倉位推到六成:

1)重型機械
放眼下半年,中國嘅三頭馬車之中(消費、出口、基建)有兩頭表現將會麻麻哋:消費方面,有調查發現大部份市民嚟緊都選擇增加儲蓄、減少消費;出口方面,中國提早脫離疫症影響所獲得嘅出口紅利,喺其他國家開始復工嘅情況下逐漸散去,所以要穩住經濟嘅話,其實最後都係靠基建,而地方政府發債高峰期相信會係Q3。

係呢個行業,我揀咗三箭頭,分別係濰柴動力(2338)、三一重工(600031)、中聯重科(1157),都已經入到第二第三注。一嚟係佢哋嘅估值去返合理水平,大約喺中間偏低嘅位;二嚟佢哋都符合「硬科技」嘅國策最新趨勢,各有各啱科技嘅實力:濰柴動力開始商業化氫燃料電池(我都明其實冇咁快,但係我嘅入市位最低去到$17,唔介意等多一陣),對應碳中和嘅趨勢,係有佢嘅價值;三一重工被譽為「機械茅」,唔單只係國內加到價,喺海外定單接到手軟,出口同比增長一倍;中聯重科嘅搭機智能工廠,上半年一直處於full capacity嘅狀態,銷量亦都係世界第一。

原本我諗住濰柴動力已經唔錯,所以原先比較大嘅注碼放咗入去,但係研究落先發現三一同埋中聯重科都非常優勝,所以加注嘅時候將三間公司推到相同銀碼。

2)內銀
由於政府多方面嘅行業監管,相信有一部份必須放喺中國地區嘅資金會尋找低政策風險嘅行業嚟park cash,其中一個相信就去銀行:一嚟喺疫症初期,佢哋已經要捱義氣,讓利比其他行業;二嚟當網絡金融受到監管,佢哋調返轉有機會得益。

睇返而家嘅估值,無論係用P/B定係股息計算,都係平得非常誇張(四大行嘅P/B通常都係0.8至1.2倍之間遊走,依家係0.3至0.5倍,股息仲要去到7-8厘),大部份投行都係用DDM去計,其實點計都平㗎啦。

喺銀行入邊,我現時最重倉嘅係郵儲銀行(1658),第二重倉招商銀行(3968),而非四大行。主要原因係,當阿爺透過減RRR釋放流動性之後,其實四大行係用唔晒啲錢,所以會將一部份嘅錢放入去國債,當大家同時間咁做,國債嘅收益率會向下,導致佢哋整體收益都差咗。反而郵儲同招商用得晒啲錢,對業務係有幫助。

至於點解係郵儲銀行,基本面就唔講咁多啦,催化劑其實有兩個:一嚟13/8會出業績(其他銀行應該16/8出),銀保監會(CBIRC)都講咗係盈利增長同壞帳減少嘅情況下,銀行嘅第二季盈利應該唔錯;二嚟我嘅買價仲要平過李祿大lot嘅買價,佢兩成$4.22入,八成$5.34入,希望有足夠嘅防守力!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: