見賢思齊 – 博立嘅Larry分享左創新藥企嘅估值方法,非常值得一睇!(寫得真係好!)

仲記得一年前開始研究PD-1類別嘅股票嘅時候,望住唔同投行既DCF模型,佢哋俾嘅目標價普遍都係同現價相距100%或以上。嗰時嘅感覺係:銷售曲線S同生命周期T都唔算最難估,唯獨是臨床成功率P嘅波動性真係太大,所以現價要大打折扣。有時候有某一隻submit NDA,跟住短時間將P推高好多,過多一兩個星期之後,市場又開始淡化成件事,搞到波動性非常高。

幸好,現時香港嘅市場越來越多人用市值/TAM去睇呢個行業,從而減低股價嘅波動性同埋臨床成功率P不確定性嘅discount。

(P.S. 我上年嘅諗法係買一籃子嘅創新藥企去減低波動性,依家反而可以集中啲做投資)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: